Elke maand 2 media tips die je als (toekomstig) commissaris wilt lezen, luisteren of kijken.
Deze maand presenteren Board Refreshment collega’s Marie-Leontine en Inge allebei een aanrader voor de aankomende zomer periode: Tijd voor innovatie en voor ethiek!
The Wide Lens – door Ron Adner
Door Inge Scholman
Na vorige maand een meer traditioneel basis boek over toezichthouden en besturen, nu een out of the box aanrader: The Wide Lens. De ruimte voor gesprek over innovatie groeit in de boardroom. Maar misschien is innovatie wel een van de meest ingewikkelde ontwikkelingen binnen een organisatie om toezicht op te houden. Innovatie is een kunst op zich en vele zullen herkennen dat innovaties lang niet altijd tot succes leiden. Gelukkig helpt award-winning strategy professor Ron Adner met zijn ‘tool-guide’ The Wide Lens. Door het stellen van de juiste vragen en het inzichtelijk krijgen van het grotere geheel bij een innovatie. Hij geeft je de handvatten om blindspots te zien.
Aan de hand van succesvolle innovaties en mislukte innovaties geeft Adner inzicht in welke risico’s bij innoveren komen kijken en hoe je de risico’s op tijd kunt verkennen. Maar bovenal introduceert Adner het concept van innovation ecosystems, een steeds breder gedragen framework binnen de strategie en innovatie waarbij in plaats van de individuele organisatie het groter geheel centraal staat.
Nieuwsgierig? En weinig tijd? Lees dan hier de exerpt: https://thewidelensbook.com/excerpt.html
Dirty Money seizoen 1 aflevering 3: Drug Short – Netflix
Door Marie-Leontine de Graaf
Absoluut een aanrader voor iedereen die zich wel eens laat verleiden tot het hebben van een mening zonder zich eerst echt te verdiepen. Voor iedereen die denkt dat ethische schandalen en de glijdende schaal makkelijk aan te wijzen zijn. Spoiler: de schokkende conclusie van deze documentaire: niks van alles dat er is gebeurd is illegaal. Was het goed voor de aandeelhouders? Onze samenleving heeft sowieso verloren.
De grote envelop met informatie de week voor de periodieke vergadering is een belangrijke informatiebron voor de RvC. Als commissaris is je informatie ook beperkt. Wanneer bereikt de Raad van Commissarissen het verhaal dat niemand wil horen?
Dirty Money – aflevering ‘Drug Short’ toont weer hoeveel mensen er nodig zijn om een schandaal aan het rollen te krijgen. Waar het voor buitenstaanders duidelijk was dat hier iets niet klopte, kregen insiders pas door was er gebeurde toen het bestuur zich mocht melden bij het Congres. Wat zou de rol kunnen zijn van de interne en de externe toezichthouder?
‘To go short you need to go out there and find the information on your own.’
Investeerders prezen reductie van R&D uitgaven en stelden geen vragen bij de prijsverhogingen van de medicijnen. Deze farmaceut heeft als belangrijkste doel geld verdienen voor de aandeelhouders. Hoe kan het dat iedereen dit viert? Heeft een organisatie met als doel alleen geld verdienen nog steeds bestaansrecht?
In de aflevering Drug Short word je meegenomen in de glijdende schaal van de groei van een kleine farmaceut naar Wallstreet-lieveling waar patiënten de dupe zijn en waar deze patiënten tot op de dag van vandaag de prijs voor betalen. Het verhaal van een soort Maverick en zijn wingman die door iedereen worden vertrouwd op basis van hun succes.
Deze documentaire schets tegelijkertijd hoe met wetgeving en codes lang niet alles wordt voorkomen. Deze documentaire onderschrijft het belang van onderzoek, media en journalistiek. Het onderschrijft het belang van vragen over ethiek, cultuur, waardecreatie en bestaansrecht. Hier kan iedereen zich aan scherpen.
Laat niet alleen money onderwerp van gesprek zijn maar ook de dirt – ook bij de RvC.
De aflevering Drug Short is te vinden op Netflix in de serie Dirty Money.