Board Refreshment komt een hoop vragen tegen over Commissariaten, RvC’s, opleidingen, werkwijzes en meer. We hebben de meest voorkomende vragen op een rij gezet, om zodoende een zo goed mogelijk beeld neer te zetten!
Board Refreshment komt een hoop vragen tegen over Commissariaten, RvC’s, opleidingen, werkwijzes en meer. We hebben de meest voorkomende vragen op een rij gezet, om zodoende een zo goed mogelijk beeld neer te zetten!
De werving en selectie van commissarissen en toezichthouders vraagt veelal een vertrouwelijk proces waarbij soms gekozen wordt voor een publicatie van de vacature maar soms zijn er redenen om dit niet pro-actief te willen delen.
Board Refreshment pleit bij een vacature er eigenlijk altijd voor om de vacature zo breed mogelijk uit te zetten, zowel via de kanalen van het Board Refreshment netwerk als via de kanalen van de organisatie en raad zelf. Dit draagt bij aan de transparantie van het proces en zorgt ook altijd voor verassende kandidaten. Deze vacatures vind je op de vacature pagina van Board Refreshment.
Zie je geen directe vacature die bij jou aansluit maar ben je geïnteresseerd in het commissariaat en wil je bij ons in beeld komen? Vul dan je gegevens in bij https://www.boardrefreshment.nl/unusual-suspects/ en stuur je cv.
Heb je een vacature voor een Raad van Advies / Commissarissen / Toezicht en wil je die onder de aandacht brengen bij een andere doelgroep dan je eigen netwerk? Wij kunnen de vacature delen op onze website en social media netwerk. Kijk hier voor de mogelijkheden.
Meer weten over hoe je toezichthouder resp. lid van een Raad van Commissarissen wordt? Klik hier.
Continue blijven leren en ontwikkelen is altijd zinvol, mits je wel goed nadenkt over wat je wilt leren en waar je jezelf wilt ontwikkelen. Ben je al commissaris? Vraag je dan af waar je tegen aanloopt binnen die functie; waar wordt het spannend? Waar ben je op zoek naar meer kennis of kunde?
Vaak is er voor de Raad van Commissarissen/Toezicht een opleidingsbudget beschikbaar. Maak hier gebruik van om te zorgen dat jij je rol als commissaris zo goed mogelijk kan blijven vervullen. In sommige Governance Codes is het volgen van opleiding als toezichthouder zelfs een verplichting.
Er worden heel veel verschillende opleidingen aangeboden door diverse (commerciële) partijen. Neem de tijd om je te verdiepen in de verschillende mogelijkheden en kosten.
Er zijn vele aanbieders en er is een enorm aanbod van opleidingen. Bedenk dus of je een opleiding wilt volgen om meer te leren over Board Dynamics, de samenwerking met bv. een Ondernemingsraad (OR) of bv. een opleiding over ontwikkelingen in jouw branche. Een verdiepende commissarissen opleiding kan zinvol zijn, maar je kunt ook bijvoorbeeld ook denken aan individuele begeleiding door ervaren topcommissarissen.
Om de beoogde toegevoegde waarde van het nieuwe lid volledig te kunnen benutten is het onboarding proces van cruciaal belang. Zorg voor een geïnstitutionaliseerd proces waarin elk nieuw lid wordt meegenomen. Betrek de directie/ Raad van Bestuur bij het opstellen van het programma van onboarding.
Denk hierbij aan een standaard introductieprogramma. Maar bied in dit proces ook ruimte voor de individuele vragen of uitdagingen. Bijvoorbeeld als het voor het nieuwe lid de eerste toezichthoudende rol is, zou persoonlijke begeleiding door een ervaringsdeskundige waarde kunnen toevoegen.
Board Refreshment kan deze begeleiding uithanden nemen, ook wanneer Board Refreshment niet de werving heeft begeleid. Wij verzorgen individuele begeleiding en sparringsmogelijkheden voor net gestarte commissarissen, voor de mogelijkheden.
Als organisatie meer weten over de mogelijkheden? Board Refreshment kan hier in ondersteunen, ook als Board Refreshment de search niet heeft begeleidt.
Als commissaris / toezichthouder meer weten over de mogelijkheden? Het is nooit te laat voor een goed gesprek en jezelf scherpen aan een stevige gesprekspartner. Board Refreshment kan jou introduceren en koppelen.
Elke Raad van Advies, Raad van Commissarissen en Raad van Toezicht kent zijn eigen dynamiek en uitdagingen. De zelfevaluatie én een vacature zijn bij uitstek de momenten dat er tijd en aandacht is om hierbij stil te staan en ook het moment dat de wensen worden geformuleerd wat meer, beter of anders kan.
Zoek je versterking voor jouw Raad van Commissarissen / Toezicht, maar weet je nog niet hoe je het proces wil aanpakken? Wij maken graag tijd vrij om hierover van gedachte te wisselen en om samen te kijken naar de verschillende opties om de vacature te vervullen. Board Refreshment kan op onderdelen bijdragen of het hele proces uit handen nemen.
Door je te verdiepen in de mogelijkheden van uitbesteden van het hele proces tot goede ondersteuning op (delen van) het proces en de search weet je je verzekert van een aanpak die past bij de Raad en organisatie.
Wij dagen onze opdrachtgevers uit om verder te kijken dan het gebruikelijke en zo tot nieuwe inzichten en sterke kandidaten te komen. Lees hier verder over de mogelijkheden.
Board Refreshment benadert en interesseert doorlopend mensen voor een toezichthoudersrol / commissariaat om zo te zorgen voor een continue stroom van nieuwe aanwas. Het Board Refreshment kent en bemiddelt naast nieuwkomers natuurlijk ook ervaren commissarissen en toezichthouders.
Wij werken onder andere met anonieme profielen, zodat tijdens de selectie de focus blijft op het profiel en de vacature. Deze aanpak zorgt voor kwaliteit en creëert bewust ruimte voor inclusiviteit.
Steeds meer mensen weten Board Refreshment daarom te vinden en wij informeren actief over mogelijkheden en openingen – ook als wij niet zelf de search van a tot z begeleiden. Ons missie is namelijk:
Elke organisatie een Raad van Commissarissen of Raad van Toezicht die inclusief en evenwichtig is samengesteld, waarbij cijfers en technologie hand in hand gaan met aandacht voor maatschappelijke belangen en welzijn van stakeholders.
Board Refreshment kan de vacature uitzetten en de vacature delen met het Board Refreshment netwerk. De vacature wordt gedurende 28 dagen geplaatst op de vacature pagina van Board Refreshment en onder de aandacht gebracht op de LinkedIn pagina, het Instagram & en het Twitter account van Board Refreshment.
Wil je de werving en selectie in eigen beheer doen maar wil je wel de vacature onder de aandacht brengen bij een breed publiek? Goed plan! Zie hier waarom.
Bij Board Refreshment stoppen niet bij de werving en selectie van commissarissen. Het geheim van een goede start voor elke toezichthouder/commissaris is een sterk onboardingsproces. De eerste maanden leert de nieuwe commissaris/toezichthouder continue en tegelijkertijd is vaak ook vanaf dag één een directe bijdrage nodig. Zorg dat er dan ruimte blijft voor leren, niet weten, vragen en de ontwikkeling tot een stevige plezierige gesprekspartner.
Board Refreshment verzorgt daarom aanvullend individuele begeleiding en sparringmogelijkheden voor de net gestarte commissaris en toezichthouder.
Kortom, Board Refreshment denkt mee met jouw Raad!
Tijd voor koffie?
Uit diverse onderzoek onder commissarissen blijkt dat een commissariaat gemiddeld genomen zo’n 2 dagen tot 18 uur per maand kost. Hieronder zie je de gemiddelde tijdsbesteding
Maar de tijdsbesteding aan een commissariaat is voor het grootste gedeelte afhankelijk van de rol die je binnen een commissariaat bekleed en de uitdagingen waarvoor de organisatie staat. Stapt het bestuur op en ben jij voorzitter van de remuneratie commissie; dan zal je er meer tijd aan kwijt zijn dan wanneer de organisatie in rustig vaarwater verkeert.
Voor een deel van de tijd die je investeert in je commissariaat kan je zelf het tijdstip bepalen. Bv. het voorbereiden van de vergadering, het bijhouden van ontwikkelingen in de branche of het volgen van een relevante opleiding. Maar voor een ander deel heb je te maken met de agenda van de organisatie en de gehele Raad van Commissarissen. Hierbij kun je denken aan de aandeelhoudersvergadering, reguliere RvC vergaderingen, het treffen van de accountant, de zelfevaluatie of een nieuwjaarsbijeenkomst.
Het is belangrijk om je te realiseren dat de kans groot is dat je als toezichthouder gedurende jouw lidmaatschap van de Raad zeker een keer onrustige tijden mee maakt en dat je dan (extra) tijd vrij moet kunnen maken. Het is daarom ook belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de organisatie en niet zomaar blind de rol van toezichthouder te accepteren. Wees goed voorbereid.
volgens het nationaal commissarissenonderzoek:
Mocht je een aansprekend profiel hebben kan je benaderd worden voor een rol in een Raad van Toezicht. Naast je werkzaamheden en prestaties, kan een goed netwerk een belangrijke factor zijn om in beeld te komen.
Als je gevraagd wordt is dat natuurlijk een compliment en een goede reden om in gesprek te gaan waarom de organisatie of de zittende raadsleden van mening zijn dat jij een goede aanvulling bent in de Raad van Toezicht.
Dit klinkt algemeen maar het is heel belangrijk om dit te weten voordat je in alle enthousiasme ‘ja’ zegt. Bedenk of je ook uit jezelf zou hebben gereageerd op een eventuele vacature in de Raad van Toezicht of waarom mogelijk niet.
Verdiep je echt in de Raad en de organisatie, in het product of dienst, de jaarrekening, de cultuur, de stakeholders, directie en raadsleden en niet op de laatste plaats de kansen en uitdagingen van de organisatie.
Pas na een gedegen onderzoek en afwegingen bij jezelf, de organisatie en de Raad neem je een besluit. Bedenk dat het een besluit is voor de lange termijn en ga daarbij uit van een termijn (meestal) minimaal vier jaar.
Behoefte om hier over te sparren en/of na te denken over hoe je een goede start gaat maken? Board Refreshment biedt meerdere vormen van ondersteuning.
We kunnen om te beginnen met je van gedachte wisselen of dit een goede start en kans is voor jou.
Daarnaast biedt Board Refreshment een persoonlijk begeleidingstraject gedurende het eerste jaar. Zeker de moeite waard als je wilt investeren in je eigen effectiviteit en ontwikkelen in de professionaliteit en beschouwing die van een toezichthouder wordt verwacht.
Hoe word je als commissaris wegwijs in alle relevante fiscale spelregels rondom je commissariaat? Als commissaris moet je niet alleen de ins en outs van je sector weten, je moet ook nadenken over je eigen juridische en fiscale positie. Aan welke administratieve verplichtingen moet je denken en hoe geef je fiscaal en juridisch vorm aan je commissariaat? Ook wanneer je je commissariaten uitbreidt, is het goed om hierbij stil te staan. Past de ingeslagen weg nog wel bij de omvang van je werkzaamheden?
Commissarissen kunnen met diverse belastingen en administratieve verplichtingen in aanraking komen. Met welke is onder meer afhankelijk van hoe je het commissariaat vervult. Doe je dit via een BV, een eenmanszaak of gaat het om een beperkte opdracht die je naast je baan vervult? Ook je toekomstige plannen zijn van belang bij het maken van deze keuze.
De eerste vraag die je moet beantwoorden is of je je als ondernemer moet inschrijven bij de Kamer van Koophandel en of je je bij de belastingdienst moet aanmelden als “btw-ondernemer”. Deze vraag was helaas niet altijd eenvoudig te beantwoorden. Het ministerie van Financiën heeft onlangs het Besluit “Btw-heffing bij werkzaamheden van toezichthouders en van leden van diverse commissies” gepubliceerd. Dit Besluit bepaalt dat een lid van de Raad van Commissarissen geen btw-ondernemer is.
Btw-ondernemerschap kan in sommige gevallen echter nog wel van toepassing zijn. Dat is alleen het geval wanneer een commissaris individuele verantwoordelijkheid draagt voor de handelingen van het toezichthoudend orgaan en dus sprake is van zelfstandigheid. Dat is het geval wanneer de commissaris handelt op eigen naam en voor eigen rekening en er economisch risico wordt gelopen.
Hiervan zal in de praktijk slechts in een zeer beperkt aantal gevallen sprake zijn en dus zal de grootste groep van commissarissen niet langer btw hoeven te berekenen over de vergoeding die zij in rekening brengen.
Het Besluit heeft uiteraard gevolgen voor commissarissen die vandaag de dag ten onrechte veronderstellen dat zij btw-ondernemer zijn:
Commissarissen, die geen andere ondernemersactiviteiten hebben en waarvan niet geoordeeld kan worden dat er sprake is van zelfstandigheid, moeten hun btw-registratie beëindigen.
Is er wel sprake van zelfstandigheid waardoor er sprake kan zijn van btw-ondernemerschap, dan zijn er diverse verplichtingen en vereisten om rekening mee te houden. Dat betreft dan bijvoorbeeld de verplichte informatie die op een factuur moet worden opgenomen, de frequentie van factureren, het bijhouden van een boekhouding en het tijdig doen van aangifte en betalen van btw, veelal per kwartaal. Wanneer je niet aan deze verplichtingen voldoet, volgen er al snel boetes, ook al is er geen of weinig btw verschuldigd. Het is dus van groot belang de termijnen in de gaten te houden!
Als je je commissariaat niet via een BV uitvoert, dan is het belangrijk om je te realiseren dat het ondernemersbegrip voor de btw anders is dan voor toepassing van de inkomstenbelasting.
Om als ondernemer voor de inkomstenbelasting aangemerkt te worden, wordt er naar meer aspecten gekeken: Heb je meer dan 1 commissariaat? Hoeveel uur per jaar besteed je aan je commissariaten? Loop je een debiteurenrisico? Afhankelijk van de antwoorden op deze vragen word je wel of niet als ondernemer voor de inkomstenbelasting aangemerkt. De kwalificatie als ondernemer is belangrijk om te bepalen of je in aanmerking komt voor bepaalde aftrekposten. Wanneer je niet kwalificeert als ondernemer, worden je inkomsten, minus je fiscaal aftrekbare kosten, met inkomstenbelasting belast en heb je nog recht op een (beperkte) vrijstelling hierover. Ben je ondernemer, dan kom je mogelijk nog in aanmerking voor een aantal aantrekkelijke vaste aftrekposten en vrijstellingen.
Voer je je commissaria(a)t(en) via een BV uit, dan heb je veelal te maken met een combinatie van vennootschapsbelasting, loonbelasting en dividendbelasting. Hoe hoger je inkomsten zijn, hoe aantrekkelijker het is – vanuit fiscale overwegingen – om je commissaria(a)t(en) via een BV uit te voeren.
Daar kunnen diverse overwegingen aan ten grondslag liggen, zoals beperking van een aansprakelijkheidsrisico en/of een fiscaal gunstiger regime. Hoe hoger je (commissariaats-)inkomsten zijn, hoe aantrekkelijker het kan zijn om deze functie uit hoofde van een dienstbetrekking met je BV uit te voeren. Het hebben van een BV neemt wel beduidend meer verplichtingen met zich mee. Er moet jaarlijks een jaarrekening door een accountant gemaakt worden en deze jaarrekening moet ook bij de Kamer van Koophandel worden gedeponeerd. Verder ben je verplicht een loonadministratie te voeren, omdat de BV je een salaris moet uitbetalen. Tenslotte moet er voor een BV ook jaarlijks een aangifte vennootschapsbelasting gedaan worden.
Het is altijd raadzaam om je situatie eens met een belastingadviseur te bespreken, of je nu een startende of doorgewinterde commissaris bent. Tijdens zo’n gesprek kan je doornemen welke juridische vorm voor jou de meest passende is en welke verplichtingen daarbij horen. Ook kun je bespreken of je administratief gezien liever de touwtjes zelf zoveel mogelijk in handen houdt of dat je er juist de voorkeur aan geeft om zoveel mogelijk uit te besteden.
Onze belastingadviseurs en accountants kunnen je hier uitstekend in begeleiden. Wanneer je in een vroeg stadium start met het inschakelen van ter zake kundige begeleiding, kan de overeenkomst tussen jou en je opdrachtgever ook tijdig getoetst worden op de fiscale en juridische merites. Zo is er voldoende tijd om – zo nodig – bij te sturen.
Wij nodigen je van harte uit om – vrijblijvend – contact op te nemen met één van onze adviseurs via ons telefoonnummer 071-5 422 720 of via hun rechtstreekse nummers. Zij kunnen je telefonisch te woord staan of een (video-)afspraak met je inplannen om je uitgebreid te informeren over de mogelijkheden.
Thijs van Gastel
T.vangastel@hbk.nl
06 – 41 42 57 73
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws! Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.