Board Refreshment komt een hoop vragen tegen over Commissariaten, RvC’s, opleidingen, werkwijzes en meer. We hebben de meest voorkomende vragen op een rij gezet, om zodoende een zo goed mogelijk beeld neer te zetten!
Board Refreshment komt een hoop vragen tegen over Commissariaten, RvC’s, opleidingen, werkwijzes en meer. We hebben de meest voorkomende vragen op een rij gezet, om zodoende een zo goed mogelijk beeld neer te zetten!
Als Raad van Commissarissen en Raad van Toezicht ligt de focus op de taken en verantwoordelijkheden als toezichthouder en de uitdagingen van de sector en organisatie waar je toezicht op houdt. In een klein team is het een uitdaging om aansluiting bij de omgeving en balans in kennis en vaardigheden samen te brengen. Daarom is het cruciaal om bij elke vacature in de Raad stil te staan bij de kans om je Raad te versterken met een nieuw perspectief: iemand met relevante actuele kennis en een netwerk van toegevoegde waarde.
Board Refreshment bemiddeld zowel ervaren commissarissen als nieuwkomers met oog voor de samenstelling van de Raad. Onze missie is: Elke organisatie een Raad van Commissarissen of Raad van Toezicht die inclusief en evenwichtig is samengesteld, waarbij cijfers en technologie hand in hand gaan met aandacht voor maatschappelijke belangen en welzijn van stakeholders.
Board Refreshment werkt met een objectief searchproces waarbij we bewuste en onbewuste oordelen proberen te beperken. Wij werken onder andere met anonieme profielen, een selectie te faciliteren waarbij de focus blijft op de search en de aansluiting van het profiel. Deze aanpak zorgt voor kwaliteit en creëert ruimte voor inclusiviteit.
Bij Board Refreshment zijn wij continu proactief op zoek naar nieuwe potentiële kandidaten voor elke organisatie(vorm), voor profit & non-profit, exclusief voor het invullen van vacatures voor de Raad van Commissarissen en Raad van Toezicht. Door onze proactieve netwerkuitbreiding kunnen we ons zelf een specialist noemen op het bemiddelen van sterkte, actueel relevante toezichthouders en commissarissen.
Daarnaast ondersteunt Board Refreshment ervaren en onervaren commissarissen en toezichthouders in hun ontwikkeling e/o de search naar een nieuwe rol.
Board Refreshment bemiddelt kandidaten enkel naar een toezichthoudende rol. Wij zijn een gespecialiseerd bureau in non-executive search en vervullen daarom exclusief toezichthoudende functies.
Benieuw naar hoe andere de werkwijze van Board Refreshment ervaren? Of wil je meer weten over de missie Board Refreshment? Klik hier.
De RvC heeft verschillende rollen waarvan een aantal ook zijn vastgelegd in Burgerlijk wetboek, boek 2.
De Raad houdt toezicht op de langetermijnwaardecreatie van de onderneming. Dit betekent dat de Raad toezicht houdt op de financiële gezondheid en de risicobeheersing van de onderneming, maar ook op de uitvoering van de strategie en of de belangen van stakeholders voldoende zijn gewaarborgd door directie/ Raad van Bestuur.
Daarnaast is de RvC de werkgever voor de directie of Raad van Bestuur. Dit houdt in dat de Raad verantwoordelijk is voor de samenstelling van directie/ Raad van Bestuur maar ook bijvoorbeeld voor de remuneratie (de beloning, bv. het salaris). Onafhankelijkheid van de Raad en alle leden is dan ook een belangrijke voorwaarde om goed te kunnen functioneren.
De Raad fungeert tegelijkertijd als klankbord voor de directie of Raad van Bestuur. Zo reflecteert de Raad op de strategie en ondersteunt bij strategische vraagstukken. De Raad geeft gevraagd en ongevraagd advies. Deze rol kan op gespannen voet staan met de twee bovengenoemde. Van klankbord is het een kleine stap richting adviesgeven, en wanneer de Raad begint met adviesgeven komt mogelijk de onafhankelijkheid in het geding. Het is belangrijk om de directie/ Raad van Bestuur te laten besturen.
De RvC is een interne vorm van toezicht. Dit kan betekenen dat in sommige belangrijke besluiten goedkeuring nodig is van de RvC.
In aanvulling op bovenstaande verantwoordelijkheden kan een RvC ook een belangrijke rol spelen in het netwerk van en rond de organisatie. Denk aan een luisterend oor richting de OR, cliëntenraad of huurdersvereniging. Ook de mogelijkheid om (leden van) de directie/ Raad van Bestuur te introduceren binnen het netwerk van de verschillende commissarissen kan van waarde zijn. Daarom zie je regelmatig in een vacaturetekst ook de vraag om een relevant netwerk.
Een individueel lid van een RvC is commissaris maar kan ook wel worden aangeduid als toezichthouder.
Meer weten over hoe je commissaris wordt? Klik hier
Of wil je weten wat de verschillen zijn tussen een RvC en RvT? Klik dan hier
De Raad van Toezicht kent verschillende taken en verantwoordelijkheden. Deze staan meestal in de branchecode van de betreffende organisatie en in elk geval in de statuten en reglement van Toezicht van de organisatie. Sinds 1 juli 2021 is er ook een wettelijke grondslag voor de Raad van Toezicht.
Een RvT duidt meestal op het intern toezichthoudend orgaan van een vereniging of stichting. Non-profit organisaties hebben dus veelal een Raad van Toezicht. Een individueel lid van een RvT heet een toezichthouder.
De Raad houdt toezicht op de langetermijnwaardecreatie van de organisatie. Dit betekent toezicht houden op de financiële gezondheid en de risicobeheersing, maar ook op de uitvoering van de strategie en of de belangen van stakeholders voldoende zijn gewaarborgd door directie/ bestuur.
Daarnaast stelt de RvT directie/bestuur aan en is haar werkgever. Dit betekent dat de RvT verantwoordelijk is voor de samenstelling van directie/bestuur en voor de bezoldiging (de voorwaarden en beloning van directie/bestuur).
De RvT dient tegelijkertijd als klankbord voor de directie/bestuur. Zo spiegelt de RvT de strategie en ondersteunt bij strategische vraagstukken. De RvT geeft gevraagd en ongevraagd advies.
Daarnaast legt de directie/bestuur aan de Raad belangrijke voorstellen voor ter goedkeuring.
Het is dus heel belangrijk dat alle leden van de Raad onafhankelijk zijn van de organisatie en t.o.v. directie/bestuur om goed te kunnen functioneren en onafhankelijk een oordeel te kunnen vormen.
In aanvulling op bovenstaande verantwoordelijkheden kan een RvT ook een belangrijke rol spelen in het netwerk van en rond de organisatie. Denk aan een luisterend oor bij de leden van een vereniging of een cliëntenraad.
Ook de mogelijkheid om (leden van) de directie/bestuur te introduceren binnen het netwerk van de verschillende toezichthouders kan van belang zijn. Daarom zie je regelmatig in een vacaturetekst ook de vraag om een relevant netwerk.
Meer weten over hoe je toezichthouder resp. lid van een Raad van Commissarissen wordt? Klik hier
De rechtspersonen B.V. en N.V. kennen een RvC. De plichten en bevoegdheden van een RvC zijn wettelijk vastgelegd in Burgerlijk wetboek, boek 2.
De rechtspersonen stichtingen en verenigingen (veelal non-profit sector) kennen over het algemeen een RvT. Sinds de invoering van de Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR) op 1 juli 2021 zijn ook de de plichten en bevoegdheden van de RvT vastgelegd in de wet. Voor de invoering van de WBTR waren de plichten en bevoegdheden van een RvT enkel vastgelegd in statuten en reglementen. Hiermee was de RvT dus fundamenteel anders dan een RvC. Met de invoering van de WBTR sluiten de regels voor stichtingen en verenigingen aan op de regels voor de B.V. en N.V. en is er dus geen fundamenteel verschil meer.
Er zijn uitzonderingen. Denk bv. aan woningbouwcorporaties, organisaties zonder winstoogmerk, die hebben meestal een RvC. En bij de rechtspersoon coöperaties zijn er ook verschillen. Bij een zorgcoöperatie tref je meestal een RvT, maar bv. de zuivelcoöperatie kent weer een RvC. Hierdoor worden de termen RvC en RvT vaak als synoniemen gebruikt.
Om de Governance te waarborgen en ontwikkelingen terug te laten komen, zijn er verschillende sectoren die de plichten en bevoegdheden hebben vastgelegd in een sector brede Corporate Governance code, bijvoorbeeld woningcorporaties.
Deze sector brede corporate governance code worden regelmatig besproken en eens in de zoveel jaren herzien door de monitoringscommissie corporate governance. Zo zie je maatschappelijke bewegingen en vragen terugkomen door aanpassingen resp. adviezen in opvolgende codes. Denk bv. aan de nauwkeurigheid en transparantie van verantwoording door de Raad en de samenstelling van de Raad.
De monitoringscommissie corporate governance ziet ook toe op hoe de gedragscode wordt nageleefd.
Wil je hier meer over weten en overweeg je een opleiding? Klik hier
Een Raad van Commissarissen is verplicht voor ondernemingen die zich kwalificeren als een structuurvennootschap en voor beursgenoteerde ondernemingen.
Een B.V. is een structuurvennootschap wanneer;
Voldoet de onderneming niet aan deze voorwaarden, mag het altijd vrijwillig een Raad van Commissarissen instellen. Voor deze Raad gelden precies dezelfde rechten en plichten als voor een verplichte Raad van Commissarissen en is dan ook statutair bevoegd.
De Raad van Commissarissen wordt benoemd door de aandeelhouders. Vervolgens worden individuele leden van de Raad van Commissarissen ook benoemd door de aandeelhouders, maar op voordracht van de zittende commissarissen. De aandeelhouders kunnen kandidaten aandragen maar de Raad van Commissarissen bepaalt welke kandidaat ter goedkeuring wordt voorgelegd.
Voor meer informatie klik hier.
Uit het Nationaal Commissarissen Onderzoek blijkt dat het werven van een nieuw lid via het eigen netwerk nog altijd de dominante manier is om te werven. Tegelijkertijd zien we dat het werven via advertentie in populariteit wint. Adverteren heeft een aantal voordelen in de werving van een geschikt lid. Met name vergroot het de transparantie van het proces. Maar het is ook een kans om de zichtbaarheid van de Raad van Commissarissen te vergroten. En onze ervaring is dat je er altijd wel verassende kandidaten uit haalt.
Een van onze partners heeft een column gewijd aan de voordelen van adverteren en vooral het openbaar delen van de vacature. Zeker de moeite waard om te lezen. Klik hier.
Om een geschikt lid voor de Raad van Commissarissen te vinden, kan het helpen om een gespecialiseerd werving- en selectiebureau in te schakelen. Het is namelijk niet van zelfsprekend dat de (meest) geschikte kandidaat zichzelf meldt, integendeel. Een gespecialiseerd bureau zorgt voor zowel procesbewaking als het vinden van die kandidaten met de meest toegevoegde waarde voor het zittende team.
Overweeg je de search voor een vacature in eigen beheer te doen maar heb je geen idee hoe jij de juiste kandidaat gaat vinden? Vraag hier ons vijf stappenplan aan voor het vinden van de juiste kandidaat.
De RvC behartigt het belang van de onderneming, wat inhoudt dat het zich inzet voor de continuïteit van de organisatie en de belangen die de organisatie vertegenwoordigt.
Dit belang is breder dan het belang van bijvoorbeeld de aandeelhouders.
De taken en verantwoordelijkheden van de RvC zijn vastgelegd in Burgerlijk wetboek, boek 2.
Wettelijk zijn er drie taken in willekeurige volgorde:
Voor meer informatie over wat een Raad van Commissarissen doet, klik hier.
De Raad van Commissarissen is een vorm van intern toezicht. Dus voor sommige besluiten is goedkeuring van de RvC nodig en dat zal de directie/Raad van Bestuur voorgenomen besluiten moeten voorleggen.
Naast de formele rol kan ook het netwerk van een individuele commissaris van belang zijn voor de organisatie. Een van de redenen om te zorgen dat de verschillende leden van de Raad een diverse achtergrond hebben.
Goed om te weten, als lid van een RvC ben je commissaris maar in die rol kan je ook wel worden aangeduid als toezichthouder. Wil je weten wat de verschillen zijn tussen een RvC en RvT? Klink hier.
De OR staat voor ondernemingsraad en is een medezeggenschapsorgaan. Een ondernemingsraad wordt ingesteld om medewerkers te betrekken in de besluitvorming. Wanneer je onderneming meer dan 50 medewerkers telt, is een ondernemingsraad verplicht bij de wet. De plichten en bevoegdheden van een ondernemingsraad is dan ook bij wet vastgelegd.
De verhouding tussen de OR en de RvC wordt vastgelegd in het reglement van de Raad van Commissarissen en daarin staat ook de minimale contactfrequentie vastgelegd. De voorzitter van de Raad van Commissarissen moet er vervolgens op toe zien dat de goede verhouding, waaronder het onderlinge contact, wordt gewaarborgd.
Goed contact met de OR is voor de RvC een belangrijke manier om aangesloten te zijn en blijven bij de ontwikkelingen van de organisatie en de medewerkers.
Wil je meer uit het contact halen tussen de OR en de RvC dan is het belangrijk dat de OR zich verdiept in de taken en verantwoordelijkheden en een idee krijgt bij de rol en haar uitdagingen. Behoefte aan een incompany training of een korte introductie tijdens een OR vergadering? Dan kan! Wij hebben verschillende trainingen speciaal ontworpen voor de OR. Meer weten? Neem gerust contact op!
Een Raad van Toezicht is niet wettelijk verplicht voor een stichting. De plichten en bevoegdheden van een Raad van Toezicht zijn wel verankerd in wetgeving en kennen daarbij dezelfde plichten en rechten als een Raad van Commissarissen bij een N.V. of B.V.
In de verschillende sector Governance Codes staan daarnaast algemene plichten en bevoegdheden beschreven als basis voor de zogeheten Good Governance. Verschillende branches hebben hun eigen code geschreven en die zijn leidend voor de sector waarin de stichting opereert. Het is belangrijk om die te kennen.
Zou je meer willen weten over de mogelijke voordelen van een Raad van Toezicht of wordt er verwogen om een Raad van Toezicht in te richten. Dan kan het zeker de moeite waard zijn om contact op te nemen met Board Refreshment.
Voor tips kun je ook alvast hier klikken.
Een executive search bureau is een gespecialiseerd wervings- en selectiebureau voor hoger management en directieniveau. Een executive search bureau werft voor specifieke functies binnen een organisatie.
Een non-executive searchbureau is een gespecialiseerd wervings- en selectiebureau voor commissarissen en toezichthouders. Er zijn veel search bureaus die zowel actief zijn bij de executive search als de non-executive search. Met Board Refreshment geloven wij in de kracht van focus en specialisme.
Elke organisatie een Raad van Commissarissen of Raad van Toezicht die inclusief en evenwichtig is samengesteld, waarbij cijfers en technologie hand in hand gaan met aandacht voor maatschappelijke belangen en welzijn van stakeholders.
Waar vroeger een Raad van Toezicht of Raad van Commissarissen wel werd gezien als een verplichting of formaliteit, was het ook begrijpelijk dat een opening in de Raad kon worden opgevuld met een ervaren bevriende bestuurder uit het netwerk. Inmiddels is iedereen wel doordrongen van het belang van professionaliteit en verantwoordelijkheid.
De rol van de Raad is continue in ontwikkeling en beweging. Dat vraagt daarom om een gesprekspartner aan de kant van het bureau die hier in thuis is en die aandacht heeft voor de opdrachtgever, de kandida(a)t(en) én de finesses van de rol van commissaris en toezichthouder. Weten wat Board Refreshment voor je kan betekenen? Lees hier verder.
Waar het bij een reguliere baan prima is om na een aantal jaar uit te kijken naar een nieuwe uitdaging is dat in toezicht minder vanzelfsprekend. Over het algemeen wordt een commissaris of toezichthouder benoemd voor een periode van vier jaar, met een optie voor nog een keer vier jaar.
Kandidaten moeten goed weten waar ze aan beginnen. Dus is het als kandidaat ook goed om te schakelen met een partij die weet waar het over gaat en je kan challengen op geschiktheid. Weten wat Board Refreshment kan betekenen? Klik hier.
Board Refreshment is een executive search bureau gespecialiseerd in toezichthouders en commissarissen. Oftewel, een non-executive search bureau.
Waar een executive search bureau vaak gefocust is op de wervings- en selectie voor hoger management en directieniveau, focust Board Refreshment zich enkel op de werving en selectie van commissarissen en toezichthouders.
Er zijn ook search bureaus die zowel actief zijn bij de executive search als de non-executive search. Met Board Refreshment geloven wij in de kracht van focus en specialisme.
Elke organisatie een Raad van Commissarissen of Raad van Toezicht die inclusief en evenwichtig is samengesteld, waarbij cijfers en technologie hand in hand gaan met aandacht voor maatschappelijke belangen en welzijn van stakeholders.
Waar vroeger een Raad van Toezicht of Raad van Commissarissen wel werd gezien als een verplichting of formaliteit, was het ook begrijpelijk dat een opening in de Raad kon worden opgevuld met een ervaren bevriende bestuurder uit het netwerk. Inmiddels is iedereen wel doordrongen van het belang van professionaliteit en verantwoordelijkheid.
De rol van de Raad is continue in ontwikkeling en beweging. Dat vraagt daarom om een gesprekspartner aan de kant van het bureau die hier in thuis is en die aandacht heeft voor de opdrachtgever, de kandida(a)t(en) én de finesses van de rol van commissaris en toezichthouder. Weten wat Board Refreshment voor je kan betekenen? Lees hier verder.
Waar het bij een reguliere baan prima is om na een aantal jaar uit te kijken naar een nieuwe uitdaging is dat in toezicht minder vanzelfsprekend. Over het algemeen wordt een commissaris of toezichthouder benoemd voor een periode van vier jaar, met een optie voor nog een keer vier jaar.
Kandidaten moeten goed weten waar ze aan beginnen. Dus is het als kandidaat ook goed om te schakelen met een partij die weet waar het over gaat en je kan challengen op geschiktheid. Weten wat Board Refreshment kan betekenen? Klik hier.
Het ingroeiquotum, ook wel het vrouwenquotum voor de Raad van Commissarissen is in februari 2021 aangenomen in de Tweede Kamer. Op 28 september 2021 is het wetvoorstel Evenwichtiger verhouding tussen mannen en vrouwen in bestuur en raad van commissarissen aangenomen in de Eerste Kamer. De wet heeft tot doel de verhouding tussen het aantal mannen en vrouwen in de top van grote bedrijven evenwichtiger te maken.
Grote naamloze en besloten vennootschappen worden verplicht om passende en ambitieuze streefcijfers te formuleren voor de verhouding tussen mannen en vrouwen in het bestuur, de raad van commissarissen en de subtop. Daarover dienen zij te rapporteren aan de Sociaal Economische Raad (SER).
Verder regelt het wetsvoorstel dat de samenstelling van de raad van commissarissen en niet-uitvoerende bestuurders van grote naamloze en besloten vennootschappen evenwichtig moet zijn in die zin dat deze ten minste voor een derde uit mannen en een derde uit vrouwen bestaat. Een benoeming in strijd met dit quotum is nietig. Dit heeft echter geen gevolgen voor de rechtsgeldigheid van de besluitvorming.
Nee, het quotum zal niet gelden voor de Raad van Toezicht. Dit neemt natuurlijk niet weg dat het belang van een evenwichtige verhouding tussen mannen en vrouwen in een RvT ook erg belangrijk is. Een minimum van een derde mannen en een derde vrouwen is daarin ook een goede richtlijn. Wij adviseren altijd een 50/50 streefcijfer te hanteren. In de verschillende sector governance codes, zoals bijvoorbeeld de Code Culturele Diversiteit en de Fair Practice Code wordt er ook uitgebreid stilgestaan bij het belang van diversiteit en inclusie.
Bij de werving en selectie van een nieuw lid voor de raad van commissarissen is het met de invoering van het quotum extra belangrijk om vooruit te kijken naar het aftreedschema en een stap verder te kijken dan de eerstvolgende wiens termijn afloopt. Zo houd je de verhouding mannen en vrouwen in de raad gemakkelijk in balans. Daarnaast is er genoeg vrouwelijk en mannelijk talent voor de rol van commissaris of toezichthouder. Het is ook echt van toegevoegde waarde om hier een specialistisch bureau in te schakelen die dit talent al vaak op het netvlies heeft en weet hoe je dit talent ook kunt bereiken. Zo zal het voldoen aan het quotum geen enkel probleem zijn.
Een keer vrijblijvend sparren over de samenstelling van jouw RvC?
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws! Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.